2017. március 23., csütörtök

Virágos március


Azt hiszem, nem vagyok egyedül, aki ennyire várta már a tavaszt, a rügyeket a fákon-bokrokon, most mégis legszívesebben azt mondanám, kedves Tavasz, lassíts! Túl sok ez így egyszerre...ráadásul félek, meglesz ennek még a böjtje.





Monthatni, az ilyenkor szokásos kikeleti bangita fotók, virágzik ezerrel, a méhek körüldongják, az illata mennyei.





A szintén szokásos Mahonia media Charity, egyre látványosabbak a virágok, az illatuk gyöngyvirág, a levelük goromba.




Hunyorok.....Sok van belőlük, sokfelé, némelyiket agyonlapították a kutyák, úgyhogy mentem őket máshova. Félárnyékos, árnyékos helyre, bokrok alá ültessük, a száraz leveleit tavasszal vágjuk le. Néha kukkantsunk be a szoknyája alá, biztosan találunk pár(száz) gyerkőcöt, és nosza ültessük szana és szét a kertben. Imádnivaló.




Bőrlevél ...az ember ízlése igenis változik, pár éve még nem tudtam volna elképzelni a kertemben:)






Nem virágok, de néhány rózsa már így néz ki.





Klemátisz (mondjuk ezt elfelejtettem megmetszeni, de már így marad)



Ez egy állítólagos törpe aranyvessző. Mondjuk törpének elég óriás, de majd visszametszem.





Photinia Red Robin (Korallberkenye) Ekkora hatalmas már, a hosszan tartó tél sem ártott neki. Hozza a szép, új, piros hajtásokat. Gombás betegségre hajlamos, úgyhogy a lemosó permetezésből ő is kapott.



A törpe orgonán egyszerre bújnak a levélkék és látszanak a virágbimbók.



Ez a gyönyörűség a Pieris japonica Valley Valentine (babérhanga). Ez a fajta kb. 80 centi magas és 1,5 méter széles lesz,  vagyis inkább terebélyesedik. Savanyú, tápanyagban gazdag talajt és félárnyékot kedvel, lehetőleg széltől védve.




Susan magnólia, előrébb van, mint szokott ilyenkor, hiába, túl nagy a meleg.





A nálam rózsaszín virágú Alba Superba. Ha tényleg lesz fagy, hát megüt a guta. Elképesztő mennyiségű virág van rajta, ha ez mind ki tudna nyílni...





Japán díszkörte, utcai fának kiváló, gyorsan növő, gyertyaláng alakú koronával. Millió virág lesz rajta, igénytelen, DE nagyon tetves tud lenni.






Végül a Wada's Memory magnólia, elbűvölő, nemde?

A többi magnólia még csak bimbós, ami egyáltalán nem baj. Egyrészt így elhúzódik a virágzás, másrészt őket talán nem bántják a tavaszi fagyok. Bár ez teljesen kiszámíthatatlan.

A kert megkapta a tavaszi lemosópermetezést (olajos réz kénlé), 95 %-ban minden meg van metszve, most majd gazolnom kell ezerrel, mert szinte egyik napról a másikra gazültetvényem lett.


Napsütétes, csodaszép tavaszt Mindenkinek!



Petra

5 megjegyzés:

  1. Kedves Petra! Ismét csodálatos képeket küldtél!Mifelénk még lustább a tavasz,de ez nem baj!Amennyire korom és erőm birja,állandóan kint vagyok és tevékenykedem,és csodálom a természetet!Igértél nekem növényeket de egyáltalán nincs gyakorlatom a lebonyolitásban! Ha ebben is tudsz segíteni nagyon hálás lennék!Üdvözlettel!Julianna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szépen kérlek, írd meg, miről volt szó,mert szégyen ide vagy oda, elfelejtem. A többi az én dolgom:)

      Jó dolog is kint tevékenykedni:)

      Törlés
    2. Az előző kert bemutatódnál írtam, hogy szívesen vásárolnék a gyönyörű növényeidből, a hortenziát és törpe orgonát ajánlottad fel , csak írjak március végén!Ezért bátorkodtam kérésemet megismételni!Nagyon szeretnék a hunyorból is ,ha lehet! Köszönöm szép napot kívánva!

      Törlés
  2. Ó, de gyönyörűségesek! Nálunk még nincs ennyire tavasz sajnos. Nem panaszkodom, mert az utóbbi napok kitettek magukért. Most kezd még most nyílni a kikeleti bangitám, de még nincs olyan szép mint a tiéd. A magnóliámnak is csak most kezdenek a bimbói megduzzadni.
    Én is félek, hogy ennek a gyönyörű tavasznak még lesz böjtje! Reménykedjünk, hogy megússzuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, nem baj, ha nincs ennyire előre....bármennyire is örül az ember egyik szeme, a másik azért sír...még csak március van!

      Törlés