2016. december 13., kedd

Rózsák a kertemből - 1. rész, a hibrid pézsmák

Ahogy ígértem, folytatom a kertben ültetett növénykéim bemutatását. A rózsák következnek, ebben a hideg időben talán némi vidámságot csempésznek a hétköznapokba. Egyébként észrevettem ám, hogy a virágos növények sokkal jobban vonzzák a kedves olvasót, mint amikor a fáimról vagy az örökzöldjeimről írok. Ejnye. Pedig utóbbiak az igazi kincsek, és természetesen ők sem maradnak ki.

Szóval, a rózsák. Sokáig csak a "kötelező" néhány bokor rózsa volt a kertemben, bokorrózsák, a Starkl kertészettől. Aztán 3 éve lecsapott az igaz szerelem, és ez azóta is tart. Hihetetlen változatosak méretben, habitusban, virágszínben, virágzási időben. Ráadásul nagyon hamar mutatnak, már az ültetés évében virágoznak, 1-2 éven belül pedig látványos színfoltjai kertünknek.

Ha megengeditek, szigorúan maradok a saját kertemnél és tapasztalataimnál, ahol még nincs, ott természetesen kénytelen vagyok a netről venni képet és információt.
Jelenleg kicsivel több, mint 150 rózsa van a kertben, és olyan is van, ami még úton van (mert nem vagyok normális, ilyenkor is képes vagyok rendelni).

Ezért a bemutatás nem egyszerre fog történni, mert képtelenség ennyi képet feltenni. Elsőkörben a hibrid pézsmákat mutatom, ők a nagy kedvenc, az én méretes, természetközeli gyűjteményes kertemben remekül mutatnak.

Röviden a hibrid pézsmákról: az első hibrid pézsma rózsák Joseph Pemberton  essexi tiszteletesnek köszönhetőek.
Olyan rózsákat szeretett volna termeszteni, amik illatosak, szinte folyamatosan virágoznak. Az ő rózsái többek között a Cornelia, Felicia, Penelope, Pax, Thisbe, és még sorolhatnám.
Tehát a hibrid pézsmák többnyire nagy, 1,5 x 1,5 méteres bokrok, de némelyiket futónak is nevelhetjük. Szinte folyamatosan virágoznak, csokrokban hozzák az egyébként nem túl nagy virágaikat. Illatuk többnyire bódító, de van néhány kevésbé illatos fajta is. A metszésüket akár el is hagyhatjuk, legfeljebb fiatalítani kell a bokrokat, és természetesen az elvirágzott részeket le kell vágni. Akkor a legszebbek, ha természetes habitusukban nőhetnek, ezért is a legszebbek a tájkertekben.

25 féle hibrid pézsma van ültetve a kertben, jöjjenek név és kép szerint:


Penelope





Pemberton rózsa: szélesen, ívesen elterülő bokor lesz, egészséges levélzettel, csodaszép, vajszínű, erős napfényben kifakuló, és inkább fehér, illatos virágokkal. Ahogy az elnyílt virágokat levágjuk, már hozza is az újakat (ha nem vágjuk le, akkor is, picivel később). Csodaszép rózsa.



Cornelia







Szintén Pemberton rózsa, ívesen meghajló, elterülő nagy bokor lesz, kicsi, rózsaszín virágokkal. Kis megszakítással folyamatosan virágzik.


Felicia





Szintén Pemperton rózsa, habitusa nagyjából a másik kettőnek megfelelő. Csipetnyit teltebb, mint a Penelope, és nagyobb virágú mint a Cornelia. Neki van a legcsodásabb illata, elképesztően szép rózsa.


Robin Hood 





Pemberton rózsa, szélesen elterülő bokra van. Kicsi, pirosas-rózsaszín egyszerű virágokat hoz fürtökben, tényleg folyamatosan, a fagyokig. Illata nincs, vagy nagyon kevés. Apró, édes kis csipkebogyókat hoz, nagyon egészséges rózsa.


Moshata Plena


Ismeretlen eredetű rózsa, 1512-ből!, Nagy és bokros lesz, bár nálam ez a fajta nem nől túl gyorsan. Kissé kusza fehér virágokat hoz, valami elképesztő erős illattal. Egészséges fajta.


Nymphenburg



Kordes rózsa, jóval nagyobb virága van, mint a többi hibrid pézsmának. A színe sárgás-rózsaszínbe játszik, illata mérsékelt. Elég erős, de inkább felfelé törekvő növekedésű rózsa, úgyhogy futónak van nevelve. Kevesebbet virágzik, mint a többi hibrid pézsmám.



Andenken an Alma d'aigle

Nagyon régi Kordes rózsa, érzékeny is a gombás betegségekre, ami a hibrid pézsmáknál azért nem jellemző. Nem virágzik folyamatosan, inkább ismétel, szóval a hibrid pézsmák között nem a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik, de olyan csodálatosan szép porcelánrózsaszín virágokat hoz, ami mindenképpen megdobogtatja az ember szívét, és egyszerűen muszáj helyet szorítani a többi között.


Ghislaine de Feligonde







Egy francia rózsa, elágazó, íves ágakkal, akár 3-4 méterre is meg tud nőni, úgyhogy futónak is lehet nevelni. Nálam ugyan van mellészúrva íves vas, de tulajdonképpen szabadon nő minden irányban. 4. éves, eddig még nem metszettem, és ha őszinte akarok lenni, jelenleg is úgy látom, hogy egyszerűen tökéletes. Azért lehet, hogy némileg megritkítom. Ugyan folyamatosan virágzónak írják, de nem virágzik annyit, mint pl. a Felicia vagy akár a Lyda, a fővirágzás valami káprázatos, utána inkább elszórtan virágzik. Sötét barackszínű bimbókból halvány sárgás virágai lesznek, az egész bokor nagyon mozgékony látványt nyújt ezáltal.


Lyda




Amerikai rózsa, folyamatosan virágzik, egészséges, egyszerűen csak jót tudok írni róla. Volt olyan látogatóm, aki nem hitte, hogy rózsát lát, sokaknak szokatlanok ezek az egyszerű virágok:)
Nem egyszerű beszerezni.




Eva




A bűbájos Eva. Kordes rózsa, nálam ő sem fejlődik olyan ütemben, mint a többi hibrid pézsma, bár a hátsó kertben már elég vacak a talaj is. Egyszerű piros virágokat hoz sárga középpel, szinte folyamatosan virágzik. Nagyon jó, egészséges rózsa.


Sourire de Orchidee



Szívemnek nagyon kedves, francia nemesítésű rózsa. Egészséges lomb, íves habitus, nagy, egyszerű halvány rózsaszín virágok sárga porzóval. Folyamatosan virágzik, finom, kellemes illata van.



Sally Holmes


Robert Holmes által termesztett rózsa, nagyon nagy halvány sárgás-fehér virágokkal, nagy sárga torokkal. Virágzásban egyszerűen lenyűgöző.


Darlow Enigma



Amerikai rózsa, igen nagyra nő. Folyamatosan, egészen a fagyokig hozza nagyon apró, egyszerű fehér virágait, amit aprócska csipkebogyó követ. Nagyon erőteljes, ,egészséges, piszkosul tüskés rózsa, aminek mindenképpen nagy hely kell. Magam részéről szerelem.



Heavenly Pink



Bűbájos, apró rózsaszín pom-pomokat hoz ez a Lens (belga) rózsa. Ágai ívben meghajolnak, levélkéi aprók, üdezöldek.  Nem igazán illatos.


Lavender Lassie



Nagyon erőteljes növekedésű, szélesen, ívesen elhajló (persze futónak is lehet nevelni) Kordes rózsa. Telt rózsaszín, erős illatú virágokat hoz. Folyamatosan virágzik.

Eddig a saját kertemből raktam fel a képeket, kérek mindenkit, úgy nézze őket, hogy a legidősebb is 4. éves lesz, néhányan pedig csak tavaly tavasszal kerültek a kertbe.

Most azok jönnek akikről:
a. / nem találtam képet (pedig tuti, hogy csináltam, de már ezerszer néztem át a gépet)
b./ ősszel-télen ültettem, avagy még el sem ültettem őket


Mozart



Lambert rózsa, szokásos íves, bokros habitus, a képen (ami az internetről van) levőnél pirosabb, apró virágokkal. Mivel nem vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy lenne némi kis rézsűm:), ezért téglából hevenyésztem neki egy tartót, vagy minek nevezzem, hogy kicsit magasabbról omolhasson alá.


Vanity





Hú de jó kis rózsa ez, Pemberton féle, egész nyáron hozza az egyszerű, erős ciklámen színű virágait. Habitusa elfekvő, akár talajtakarónak is ültethetjük.  Neki is csináltam téglából egy minek nevezzemet, remélem beváltja a hozzá fűzött reményeimet.


Bishop Darlington




Idei őszi ültetés, amerikai rózsa. Krémszínű, rózsaszínnel futtatott virágokat hoz, folyamatosan virágzik, és kb. 2 méteres lesz. A kép a netről van.



Yellow Sally



Amerikai rózsa, tavaly tavaszi ültetés, még nem virágzott. A Sally Holmes mutációja, ha jól mondom. Halványsárga virágokat hoz, nagyon egészséges rózsa, és nagyon tüskés rózsa.

(Kép a netről)


Nur Mahal






Őszi ültetés, Pemberton rózsa. Erőteljes, akár 3 méterre is megnövő (ne feledjük a bókoló habitust), egészséges, folyamatosan virágzó rózsa, erős pézsmaillattal.
Kép a netről.



Thisbe




Pemberton rózsa, kb. 1,5 méteres íves bokor, halványsárga, telt, pézsmaillatú virágokkal. Idei őszi ültetés, ezért kép a netről.



Daybreak



Pemberton rózsa, kb, 1,2 íves bokor lesz, aranysárga virágokkal. Folyamatosan virágzik, egészséges, erős pézsmaillata van. Őszi ültetés, kép a netről.



Pink Prosperity



Amerikai rózsa, telt halványrózsaszín virágokkal, erőteljes növekedésű, enyhe illattal. Nincs köze a Prosperity-hez (azon kívül, hogy az is hibrid pézsma). Idei őszi ültetés, kép a netről.



Clytemnestra 




Nagyon kíváncsian várom, jelzem, őt ma fizettem ki, külföldi rendelés, pedig nem bánnám, ha már el lenne ültetve.
Pemberton rózsa, aki legtöbb rózsáját híres vagy kevésbé híres nőről nevezte el, ezt pl. Agamemnón feleségéről, Klütaimnésztráról (mindig szerettem a görög mitológiát).
Kb. 1,5 méteres, nagyon egészséges, halvány rózsaszín-barackszín virágú, erős illatú bokor lesz, sövénynek fogom ültetni. Kép a netről.


Excellenc von Schubert



Ő a másik hibrid pézsma rózsa (mások is vannak), ami ma lett kifizetve, úgyhogy az ültetése odébb  van.

Lambert rózsa, erős illatú, kis rózsaszín virágú, folyamatosan virágzik.


Ezek voltak hát a kertemben levő hibrid pézsma rózsák, igazán jó szívvel tudom ajánlani őket, főleg a nagyobb kertekbe.


Folytatás következők, mondjuk a kertemben fellelhető Austin rózsákkal:)

Addig is jó pihenést, ünnepekre való készülődést Mindenkinek!


Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése