2016. szeptember 8., csütörtök

Rózsakörkép, és a kadarkúti Szabadkai Arborétum

Igazán sajnálom, hogy nem tudok elég időt a bloggal foglalkozni, de hát dolgozó nő és anya  is vagyok, vagy mi a szösz:) Bár a nagyobbik kirepült (többé-kevésbé), azért a kisebbet nem lehet elhanyagolni holmi kert miatt, de hát nem kell ezt nektek elmesélnem, kedves nőtársaim.

Azért kb. 1 hete lefotóztam a rózsákat, egyrészt mert szépek, másrészt okulásul, hogy melyik mennyire egészséges vagy éppen beteges.

Akkor lássuk:





Leersum 700, Ez egy holland floribunda rózsa, egyenlőre nagyon egészséges (tavaly téli ültetés), folyamatosan virágzik.





Darlow Enigma,  Amerikai hibrid-pézsma rózsa, akár 3 méterre is megnőhet. Folyamatosan hozza az apró, kedves, sárga torkú fehér virágait. Nagyon egészséges. Ennél a rózsánál én nem is vágom le az elszáradt virágokat, úgyhogy már tele van  a bokor csipkebogyóval.


Complicata, gallica rózsa. Gyönyörű, egészséges lombja van, hatalmas csipkebogyói. Sövénynek ültettem, itt abszolút nem zavaró, hogy csak egyszer nyílik, van körülötte számos virágzó növény.



Moshata x Plena, hibrid pézsma rózsa, eredete ismeretlen. Kissé borzas fehér virágokat hoz, folyamatosan egész nyáron. Amint a képen is látszik, meglehetősen egészséges rózsa.



Frankfurten Palmengarten, Kordes rózsa, őszi vagy tavaszi ültetés, nagyon bájos, egészséges, rogyásig virággal.



Frühlingsduft, Kordes rózsa, hibrid spinonissima. Akár 3 méterre is megnőhet, nekem ő a legkorábbi rózsám tavasszal, mesésen szép virágokat hoz, nyáron alkalomszerűen hozott még párat, alaposabban utánaolvasva ezen nem is kellett volna annyira meglepődnöm:) Gyönyörű lombja van, nagyon egészséges és legalább annyira tüskés is.


Stanwell Perpetual, amerikai rózsa, eszméletlen tüskés, még a tüskéken is tüskék vannak. Kis szünetekkel folyamatosan virágzik, meglehetősen igénytelen rózsa.




A felső képen, és a középsőn hátul a Phyllis Bide, rambler rózsa, apró, rendkívül bájos virágokkal. A fővirágzás után azért nem jeleskedik különösebben, és a lombja is rendesen lepotyogott.
Előtte és az utolsó képen a Souvenir de la Malmaison, bourbon rózsa. Jó talaj kell neki, sőt a szakirodalom szerint mulcsozni is kell, ezt nálam a lábánál levő macskamenta helyettesíti. Valami elképesztően szép virágokat hoz, hátránya, hogy esős időben berohadnak a bimbók. Igazából messze nem ez a legjobban teljesítő rózsám, de annyira szépek a virágai, hogy ekkora udvarban, ennyi rózsa között igazán ott a helye.




Felső képen a William Shakespeare 2000, alul pedig a Lady Emma Hamilton, mindkettő Austin rózsa. A WS csodálatosan szép virágokat hoz, idén már különösebben nem is volt beteges, a lady Emma meg nem megy semmire. Alig nagyobb, mint amikor két éve elültettem, ő a kakukktojás a kertben, mert a közel (vagy több mint) ezer növényből egyedül ő csinálja ezt:) De annyira szép (a kép a fotós balféksége folytán nem tudja visszaadni) a virága, hogy nem érdekel, azért is kivárom, amíg megszeret nálam, és nekilendül, és megmutatja, hogy igenis szép nagy bokor lesz belőle.



A változatosság kedvéért, nehogy megunjátok, a szellőrózsák is rákezdték. Az elsőket jópár éve a Starkl-tól rendeltem (én még nem csalódtam bennük, lehet én vagyok a kivétel, aki erősíti a szabályt),  a keleti fekvésű előkertbe ültettem ,ahol annyira jól érzik magukat, hogy ha tehetnék, elfoglalnák az egész területet. Úgyhogy onnan tőosztással ültettem még pár helyre. A legjobban félárnyékos, nem száraz helyen teljesítenek.


Egon Schiele, a megbízható. Poulsen floribunda rózsa, hatalmas, egészséges, gyönyörűek a virágai. Imádom.



Palais Biron, Orard rózsa, cserje, hatalmas, tömvetelt lilás virágokkal, fantasztikus illattal. Minden várakozásomat felülmúlta.


Grace, Austin rózsa. Hihetetlenül jó, megbízható, egészséges bokor. És csak ontja, és ontja a virágokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom.


Harlow Carr, Austin rózsa. Idén nem volt annyira egészséges, mint tavaly, de ez még elviselhető.

Egyébként a lemosó permetezéseket leszámítva idén háromszor voltak permetezve a rózsák, Actarával és gomba ellen. És ha őszinte akarok lenni, nem kapok szívinfarktust egy-egy meztelen rózsa láttán....De más egy nagy kert, és más egy átlagos méretű, itt a sok egészséges növény mellett elfér pár csupasz rózsa is.



Felicite Parmentier, alba rózsa. A HMF-on írt másfél métert már túlnőtte, valami hihetetlen robusztus, egészséges bokor. Viszont sarjadzik, úgyhogy feltétlenül olyan helyre kerüljön, ahol ezt kezelni tudjuk. (Érdekességként nálam egy gallica van mellette, ami szintén szépen elbokrosodott, név szerint a Belle de Crézy, és közte is a Felicite sarjai nőnek. Elég idegesítő:)





Penelope, hibrid pézsma. Idén valami elképesztően gyönyörű, hatalmas, egy beteg levél nincs rajta, fővirágzás után leheletnyi szünetet tart, aztán ismét virágzik.


Jacques Cartier, portland rózsa, robusztus, végtelenül igénytelen, egészséges rózsa.



Louis Odier, bourbon rózsa. Tavaszi ültetés, és bő két méter magas. Egyenlőre nagyon egészséges, gyönyörű, és folyamatosan hozza a virágokat.

Dainty Bess, teahibrid. Nagyon szépek a virágai, de a bokor önmagában az én ízlésemnek nem igazán felel meg. (Ízlések és pofonok, ugye) Ettől még elfér a kertben...



Na, még egy kép a Penelopé-ról, így látszanak a társak is.


Perennial blue, rambler. Sajnos nem virágzásban kaptam le, de végtelenül jó rózsa. Nagyon erőteljes, egészséges, csupa lomb, és nagyon jól ismétel.



Lyda, hibrid pézsma. Az egyik kedven rózsám. Bűbájos virágokkal, szép habitussal, egészséges levelekkel. Folyamatosan virágzik.




Gebrüder Grimm, Kordes rózsa. Hatalmasat nőtt, fényes, egészséges levelei vannak, és szinte világítóan narancsos-piros virágai. Mivel nekem szinte pasztell színű rózsáim vannak, tökéletesen mutat köztük.


Ghislaine de Feligonde, hibrid pézsma. Ha nem az enyém lenne, talán el sem hinném...A futtatója már nem látszik, úgyhogy jó két méter magas, és legalább ilyen széles. Ez már a harmadik virágzása, nem mondanám, hogy folyamatosan virágzik, egy kis szünetet azért tart, de ez el van nézve. Csodálatos rózsa.




A. MacKenzie, amerikai rózsa. Nagyon egészséges, robusztus rózsa, mondjuk fővirágzásban sincs rogyásig virággal, de megbízhatóan virágzik egész szezonban. Az alsó képen Phlox van mellette.



Nadine Xella Ricci, Massad rózsa. Folyamatosan virágzik, ráadásul nagyon tartósak a virágai. Jó kis rózsa.



Sommerabend, talajtakaró Kordes rózsa. Az egyik legegészségesebb rózsa, rogyásig szimpla, világítóan piros virágokkal. Egyik oldalon már rég belefutott a gólyaorrba, a másikon a macskamentába, de nem zavarja.


Satin Haze, talajtakaró Evers rózsa, szintén nagyon egészséges, szépséges rózsafajta.


Havenly Pink, még alig látszik ki a földből, máris bűbájos az apró, rózsaszín virágokkal.


Katy Road Pink amerikai rózsa. Nagyon egészséges, folyamatosan virágzik, meglehetősen nagy, féltelt ciklámen virágokat hoz.


Andenken an Alma d'Aigle, hibrid pézsma Kordes rózsa. Fogékony a gombás betegségekre, de valami elképesztően, lélegzetelállítóan szép porcelánrózsaszín virágai vannak.


Comte de chambord, portland, hasonló a Jacques Cartierhez, szerencsére minden tekintetben. Bátran ajánlom.


Little Butterfly, amerikai rózsa, egy mini Lyda.





Souriere de Orchidee, hibrid pézsma. Fantasztikusan szép rózsa, hatalmas, íves ágakkal, keskeny, almazöld levelekkel. Szinte folyamatosan hozza a rózsaszín bimbókból fejlődő fehér, egyszerű, kellemes illatú virágokat.






Eva, hibird pézsma. Bűbájos, rózsaszínbe játszó egyszerű, piros virágok, egészséges lomb.



Cuthbert Grant, Kanadai rózsa, fantasztikusan szép, féltelt, világítóan piros virágokkal, melyekben van egy fehér csík. Kis szünetekkel virágzik.

A kanadai és amerikai rózsák nagyon hidegtűrőek, úgyhogy azok is bátran ültethetik őket, akik fagyzugosabb helyen élnek.




És végül, (persze a felsorolás a teljesség igénye nélkül volt) az Uetersener Klosterrose. Csodálatosan szép, egészséges rózsa, fővirágzás után elszórtan virágzik.

Amíg a gép rakta fel a képeket, azzal szórakoztam, hogy összehasonlítottam a kert jelenlegi állapotát a három évvel ezelőttivel...azta a mindenit, a hátsó kert egy préri volt a jelenlegi állapothoz képest, úgyhogy senki se csüggedjen, aki most még sivárnak és üresnek érzi a kertjét, röpke három év alatt akkorát fejlődnek....Lehet, hogy szánok rá egy bejegyzést, hogy ti is lássátok.

A hétvégi rózsafényképezésen kívül arborétumban is voltunk, immár talán negyedszer is Kadarkúton. Egyrészt közel van hozzánk, másrészt zömmel örökzöldek vannak benne, úgyhogy szinte kézenfekvő. A család többi tagja sem tiltakozott számottevően, vagyis de, viszont nálunk demokrácia van, ezáltal mindenki azt csinál, amit én mondok.

Úgy emlékszem, a tavalyi évet kihagytuk a kadarkúti Szabadkai arborétumban, úgyhogy meg kellett állapítanom, hogy itt is hatalmasat nőttek a növények.
És bizony lehetnek akármilyen szépek a rózsák, nyomába sem érnek egy-egy páratlan szépségű cédrusnak....remélem senkit sem bántok meg ezzel a kijelentéssel. Igazából csak megerősítést nyert bennem, hogy a rózsák csupán szépséges kiegészítők lesznek a kertben, a főszerep nem az övüké.

Hoztam pár képet, sokkal többet illett volna, de nem tudok egyszerre gyönyörködni és fotózni, a gépet egyszem szerelmetes leányom kezelte, aminek következtében készült minden macskáról több fotó is (ezek itt nem lesznek bemutatva), mire észbekaptam, újra végig kellett volna mennem a kerten.

Szóval: a kadarkúti Szabadkai arborétum Szabadkai Tiborról kapta a nevét, aki a tulajdonosa ennek a is ékszerdoboznak. Katonaévei alatt szeretett bele a kertészkedésbe, és ha valaki vérbeli kertész, hát ő az...az egy dolog, hogy ács létére az összes növényének fejből tudja a nevét latinul! (pedig csak örökzöld fából több száz van), de képes volt  vonaton több kilométert utazni különleges növények magjaiért, amiket aztán otthon elültetett, pátyolgatott, most meg gyönyörködhetünk benne.
A kertjének nagyon jó talaja van, úgyhogy az örökzöldek kicsivel nagyobbra nőnek, mint amekkorára a szakirodalom szerint kellene...Az egész kert kb. 6 000 négyzetméter.




Mindenki nagy kedvence a mamutfenyő (sequoiadendron giganteum), egy kb. 16 méteres példány áll az udvarban, ha azt mondom, lenyűgöző, semmit nem mondtam.



Az én kedvenceim a japánciprusok,  cryptomeria japonica, amiből két csodálatos példány van nála.


Csüngő mamutfenyő a többi örökzöld között, a képen háttal Szabadkai Tibor.


Oszlopos erdeifenyő


Jegenyefenyő (sajnos nem emlékszem, melyik fajta)


Csüngő deodár cédrus. Olyan lenyűgözően szépséges, hogy azóta is azon kattogok, hova is tudnék ültetni a kertbe. Mert egy ilyen kell, enélkül egyszerűen nem lehet élni.


Kék atlaszcédrus

Szerb luc





Ha Somogyban jártok, ne hagyjátok ki ezt az arborétumot, ez a pár kép semmi a látványhoz és a sok-sok értékes információhoz képest, ami ott rátok vár.

S bizony ilyenkor én nagyon-nagyon kevésnek érzem a magam kis 4300 négyzetméterét, mennyi fát ültethetnék még....Sóhaj..De ne legyünk elégedetlenek, azért nálam is van sok-sok szépség:)
A kadarkúti arborétum azért is nagyon inspiráló, mert teljesen hazavágja azt a beideződést, hogy az örökzöldek unalmasak. Átlagembernek az örökzöld a lucfenyőt és a tuját jelenti, max. még a tiszafa eszébe jut. Ó, édesjóistenem, amekkora szín-, méret és fajtaválaszték itt van! Szinte minden fajtának el van ültetve az oszlopos és a csüngő változata is, vagy az aranylevelű változata...Csodásak.

Remélem, nem bántátok meg, ha velem tartottatok, és várlak benneteket legközelebb is:


Petra

6 megjegyzés:

  1. Ó, dehogy bántam! Nagyon hiányoltalak már, de most aztán rátettél egy lapáttal.
    Szépségesek a rózsáid mind, de nekem a pézsmáid a kedvenceim. Megint sikerült elvarázsolnod!
    Nagyon bájos a japán szellőrózsád is. Nekem sajnos még nincs, de jegyzem, és ha valahol látok, hát biztos hogy velem fog jönni.
    Kár hogy olyan messze vagytok hozzánk, mert ezt az arborétumot én is szívesen megnézném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkán jövök, de akkor aztán nagyon...:) Hasonló a ízlésünk, mert nekem is a pézsmák a kedvenceim. Megjegyzem, nem véletlen. A szellőrózsák biztosan jól éreznék magukat nálad, esetleg megpróbáljak küldeni neked? Próba szerencse alapon....(Én szívesen látnálak, és egyébként Magyarországon belül nincsenek távolságok)

      Törlés
  2. Kadarkúttal adtál egy ötletet, úgyis jó lenne Somogyban kicsit körülnézni. Várom a kerted fotóid,már a változásosat is. A rózsáid, mint mindig, szépek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A google-be írd be, hogy kadarkúti Szabadkai arborétum, kiadja a telefonszámát Szabadkai Tibornak, egyeztetni érdemes vele, mert dolgozik. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fog tetszeni neked is, készülj egy jó nagy sétára (nekem 2 órahossza, pedig én már ismerem nagyjából a növényeit). Örülök, ha jól érezted magad nálam (Ha Somogyban vagy, hozzám is bekukkanthatsz)

      Törlés
  3. Gyönyörűek a növényeid, virágaid! Úgy szeretnék én is egy nagy zöldellő kertet! Sajnos most a városban élek és bekell érnem egy aprócska erkéllyel! Valami hasonlót tervezek én is kialakítani: http://lakberinfo.hu/kert/kerti-butorok/2016-02-25-praktikus-ikea-kulteri-butorok-es-otletek-kis-alapteruletu-erkelyre-es-teraszra/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, Natália! Abból kell kihozni a legjobbat, ami van:)

      Törlés